Dit moet je weten over de opkomst van riemaandrijving: Deel 2

Wordt de traditionele fietsketting binnenkort van de troon gestoten? Steeds meer fietsen hebben een riemaandrijving, een alternatief voor een ketting. Dit zien we zowel bij normale fietsen als e-bikes is niet zo gek: de riemaandrijving is namelijk een stuk toegankelijker geworden. In deze blog staan we stil bij deze ontwikkeling, en leggen we uit wat dit voor jou betekent.

Wat zijn de voor- en nadelen?

In een eerdere blog benoemden we de voor- en nadelen van de riemaandrijving al uitgebreid. We vatten ze even kort samen:

Het grootste voordeel van riemaandrijving is dat deze erg weinig onderhoud nodig heeft. De riem kan niet roesten, maakt geen geluid, biedt minder weerstand bij het wisselen tussen versnellingen en gaat ook nog eens langer mee.

Helaas is de riemaandrijving voor lang niet ieder fietsmodel beschikbaar, doordat deze vraagt om een specifiek frame. Een ander nadeel is dat het niet mogelijk is om een riemaandrijving te gebruiken in combinatie met deraileurversnellingen. Bij naafversnellingen kan dit wel.

Opkomst riemaandrijving bij elektrische fietsen

Riemaandrijving heeft bij e-bikes extra voordelen:

1. Een natuurlijk gevoel bij het trappen.

De elektrische fiets met riemaandrijving heeft een natuurlijker trapgevoel dan een fiets met motor en ketting. Dit komt doordat de motor niet achter op de fiets zit, maar in het midden. Dit zorgt tegelijkertijd ook voor meer balans op de fiets.

2. Meer beweging bij het fietsen

Riemaandrijving voelt natuurlijker, daardoor kost het ook nét iets meer moeite om er mee te fietsen. Dit merk je bijvoorbeeld wanner je nét iets meer kracht moet zetten om weg te fietsen bij een stoplicht. Dit betekent ook dat je iets meer beweging krijgt bij een e-bike met riemaandrijving.

Toegankelijker

Waar de techniek van de riemaandrijving eerst nog erg prijzig was, is dit inmiddels een stuk toegankelijker. Op lange termijn kan je inmiddels zelfs goedkoper uit zijn met riemaandrijving, doordat je bespaart op onderhoudskosten.

Vuilverwijderaar – CenterTrack

Verschillende merken riemaandrijvingen bieden CenterTrack. CenterTrack is een benaming voor een meganisme dat automatisch het vuil uit het systeem duwt. Dit zorgt voor een schone riem die nog minder onderhoud nodig heeft. Een extra handige functie dus.

Kom de voordelen van riemaandrijving zelf ervaren!

Heb je nog nooit met riemaandrijving gefietst? Kom dan zelf de voordelen ervaren! In onze showroom staan diverse fietsen met riemaandrijving voor je klaar. Daarnaast beantwoorden onze experts graag al je vragen.

Meer nieuws & tips

Deze invloed heeft kou en vorst op de accu van je e-bike

Bekijk

Nu de wintermaanden zijn aangebroken, ontstaan er een aantal uitdagingen voor de accu van je e-bike. De accu is namelijk niet zo dol op kou en vorst, met een verkorte

Sinterklaasactie: kleur en win!

Bekijk

De Sint is terug in het land, daarom mogen alle kinderen een mooie kleurplaat inleveren bij ons in de winkel. Iedere kleurplaat verdient een kleinigheidje, maar de állermooiste kleurplaat maakt

Dit moet je weten over de opkomst van riemaandrijving: Deel 2

Bekijk

Wordt de traditionele fietsketting binnenkort van de troon gestoten? Steeds meer fietsen hebben een riemaandrijving, een alternatief voor een ketting. Dit zien we zowel bij normale fietsen als e-bikes is