Fietsen met riemaandrijving: wat moet je weten?

Je hoort het misschien wel vaker, fietsen met riemaandrijving. Maar wat is het eigenlijk? En wat zijn de voordelen en nadelen ten opzichte van een traditionele ketting? Houd je van fietsen, maar niet van onderhoud, lees dan verder.

Verschil tussen riemaandrijving en een traditionele ketting

Fietsen met een riemaandrijving hebben een kunststof (en soms carbon) riem in plaats van een fietsketting zoals je die gewend bent. De aandrijving zorgt ervoor dat de kracht die je op de pedalen zet effectief wordt overgebracht naar het achterwiel. De versnellingen zitten verwerkt in de naaf of in de trapas. In eerste instantie werden vooral trekkingfietsen met riemaandrijving uitgerust, maar tegenwoordig ook stadsfietsen, elektrische fietsen en mountainbikes.

Voordelen van een fiets met riemaandrijving

Het grootste voordeel van fietsen met riemaandrijving is het minimale onderhoud. Een riem slijt veel minder snel dan een gewone ketting. Ga je van versnelling 1 naar versnelling 2 dan blijft de riem stabiel liggen. Dat betekent minder weerstand, geen geluid en een schone riem die bovendien niet kan roesten. Een fiets met riemaandrijving gaat 2 tot 3 keer langer mee dan een normale ketting. Je hoeft de riem niet te smeren, dus je handen en kleding komen nooit in aanraking met kettingolie. Is de riem na een flinke fietstocht toch vies geworden? Sproei hem dan nat met water en veeg de riem droog met een schone doek.

Nadelen van een fiets met riemaandrijving

Het nadeel van een riemaandrijving is dat het niet op elke fiets kan worden toegepast. Je hebt allereerst een specifiek frame nodig met een opening, omdat de riem uit één stuk bestaat en niet kan worden losgekoppeld. Daarnaast kun je riemaandrijving niet combineren met een derailleurversnelling en ben je aangewezen op een naafversnelling. Een fiets met riemaandrijving is vaak duurder, maar de prijs per kilometer is goedkoper. De aandrijving is duurzamer, dus gaat langer mee en bespaart op onderhoudskosten.

Tip: naspannen van de riem

Laat de riem na ongeveer duizend afgelegde kilometers naspannen. In het begin rekken de carbon-vezels namelijk uit en duwen zich in de kunststoflaag van de riem. Bij een traditionele ketting zou je er een schakel tussenuit halen, maar dat gaat niet bij een riem. Neem contact met ons op. Dan zorgen wij dat je soepel en duurzaam kunt blijven fietsen.

Kom de voordelen van riemaandrijving zelf ervaren!

Heb je nog nooit met riemaandrijving gefietst? Kom dan zelf de voordelen ervaren! In onze showroom staan diverse fietsen met riemaandrijving voor je klaar. Daarnaast beantwoorden onze experts graag al je vragen.

Meer nieuws & tips

Deze invloed heeft kou en vorst op de accu van je e-bike

Bekijk

Nu de wintermaanden zijn aangebroken, ontstaan er een aantal uitdagingen voor de accu van je e-bike. De accu is namelijk niet zo dol op kou en vorst, met een verkorte

Sinterklaasactie: kleur en win!

Bekijk

De Sint is terug in het land, daarom mogen alle kinderen een mooie kleurplaat inleveren bij ons in de winkel. Iedere kleurplaat verdient een kleinigheidje, maar de állermooiste kleurplaat maakt

Dit moet je weten over de opkomst van riemaandrijving: Deel 2

Bekijk

Wordt de traditionele fietsketting binnenkort van de troon gestoten? Steeds meer fietsen hebben een riemaandrijving, een alternatief voor een ketting. Dit zien we zowel bij normale fietsen als e-bikes is