Fietsen met riemaandrijving: wat moet je weten?

Je hoort het misschien wel vaker, fietsen met riemaandrijving. Maar wat is het eigenlijk? En wat zijn de voordelen en nadelen ten opzichte van een traditionele ketting? Houd je van fietsen, maar niet van onderhoud, lees dan verder.

Verschil tussen riemaandrijving en een traditionele ketting

Fietsen met een riemaandrijving hebben een kunststof (en soms carbon) riem in plaats van een fietsketting zoals je die gewend bent. De aandrijving zorgt ervoor dat de kracht die je op de pedalen zet effectief wordt overgebracht naar het achterwiel. De versnellingen zitten verwerkt in de naaf of in de trapas. In eerste instantie werden vooral trekkingfietsen met riemaandrijving uitgerust, maar tegenwoordig ook stadsfietsen, elektrische fietsen en mountainbikes.

Voordelen van een fiets met riemaandrijving

Het grootste voordeel van fietsen met riemaandrijving is het minimale onderhoud. Een riem slijt veel minder snel dan een gewone ketting. Ga je van versnelling 1 naar versnelling 2 dan blijft de riem stabiel liggen. Dat betekent minder weerstand, geen geluid en een schone riem die bovendien niet kan roesten. Een fiets met riemaandrijving gaat 2 tot 3 keer langer mee dan een normale ketting. Je hoeft de riem niet te smeren, dus je handen en kleding komen nooit in aanraking met kettingolie. Is de riem na een flinke fietstocht toch vies geworden? Sproei hem dan nat met water en veeg de riem droog met een schone doek.

Nadelen van een fiets met riemaandrijving

Het nadeel van een riemaandrijving is dat het niet op elke fiets kan worden toegepast. Je hebt allereerst een specifiek frame nodig met een opening, omdat de riem uit één stuk bestaat en niet kan worden losgekoppeld. Daarnaast kun je riemaandrijving niet combineren met een derailleurversnelling en ben je aangewezen op een naafversnelling. Een fiets met riemaandrijving is vaak duurder, maar de prijs per kilometer is goedkoper. De aandrijving is duurzamer, dus gaat langer mee en bespaart op onderhoudskosten.

Tip: naspannen van de riem

Laat de riem na ongeveer duizend afgelegde kilometers naspannen. In het begin rekken de carbon-vezels namelijk uit en duwen zich in de kunststoflaag van de riem. Bij een traditionele ketting zou je er een schakel tussenuit halen, maar dat gaat niet bij een riem. Neem contact met ons op. Dan zorgen wij dat je soepel en duurzaam kunt blijven fietsen.

Kom de voordelen van riemaandrijving zelf ervaren!

Heb je nog nooit met riemaandrijving gefietst? Kom dan zelf de voordelen ervaren! In onze showroom staan diverse fietsen met riemaandrijving voor je klaar. Daarnaast beantwoorden onze experts graag al je vragen.

Meer nieuws & tips

De e-bike voor techliefhebbers – Batavus Altura Power

Bekijk

In 1946 opende voor het eerst de deuren van Spijkers Fietsen, toen nog onder de naam ‘Het Batavushuis’. Onze liefde voor de Nederlandse fietsfabrikant Batavus is door de jaren heen

De verborgen kracht van de Sparta ‘C-Grid Energy’ e-bike

Bekijk

Comfortabel fietsen door gemeente Tilburg, alsof je altijd de wind in de rug hebt. Dat kan met de Sparta e-bikes. Wist je dat Sparta in 1998 de eerste elektrische fiets

Trek – Kwaliteit in iedere kilometer

Bekijk

Wanneer we het hebben over fietsenmerken die wereldwijd de toon zetten, mag Trek Bicycle zeker niet ontbreken. Sinds de oprichting in 1976 heeft Trek een stevige reputatie opgebouwd als pionier