Waar moet je op letten bij het testen van een e-bike?

Een e-bike kopen, is best een opgave. Je betaalt voor een elektrische fiets doorgaans meer dan voor een ‘normale’ fiets, en dan wil je wel waar voor je geld krijgen. Gelukkig maak je met de juiste informatie en diverse proefritten snel de beste keuze.

De efficiëntie van de motor, de weerstand van de fiets en de capaciteit van de accu bepalen hoe ver je kunt fietsen met een e-bike. Voordat je op de elektrische fiets stapt, moet je jezelf afvragen waar je de fiets voor gaat gebruiken. Ga je lange fietstochten maken of fiets je dagelijks een paar kilometer op en neer naar je werk?

Test de verschillende motorposities

Los van de vraag wélke elektrische fiets het beste voor je is, is het ook belangrijk om de belangrijkste eigenschappen van de fiets onder de loep te nemen. Zo bepaalt de plaatsing van de elektromotor voor een groot gedeelte je rijervaring. Een elektrische fiets met een motor in het voorwiel voelt heel anders aan dan een elektrische fiets met een motor in het achterwiel of een e-bike met middenmotor. Wil je een elektrische fiets die qua rijervaring het meeste lijkt op een ‘normale’ fiets, dan is een elektrische fiets met middenmotor de beste keuze. De motor zit gemonteerd op de trapas waardoor de fiets stabieler op de weg ligt en het fietsen natuurlijker aanvoelt. Test de verschillende motorposities en kies de positie die het beste bij jouw voorkeur past.

De actieradius van de accu

Het aantal kilometers dat je kunt afleggen met een volgeladen accu is vooral afhankelijk van de kwaliteit en capaciteit van de accu. Daarnaast vergt stadsverkeer met remmen en optrekken meer van de accu dan langere tochten met constante snelheid. Natuurlijk is de inhoud van de accu belangrijk voor de actieradius van de e-bike. Hoe meer inhoud (Wh), hoe verder je kunt fietsen. Bij veel fietsen zit er standaard een accu bij de fiets. Veel merken geven je echter de mogelijkheid te kiezen uit verschillende accusterktes van 300Wh tot wel 600Wh. Dit bepaalt niet alleen de actieradius, maar ook de prijs van de fiets.

Plan je gratis proefrit bij Spijkers Fietsen!

Bij Spijkers Fietsen zijn er altijd voldoende demofietsen beschikbaar voor een proefrit. Het is dan ook geen probleem om langere proefritten te maken of op één dag meerdere modellen te testen. Plan je proefrit(ten) in.

Meer nieuws & tips

Essentieel Onderhoud voor Jouw Fiets: Tips en Trucs

Bekijk

Het onderhouden van je fiets is van vitaal belang om zijn prestaties en levensduur te behouden. Of je nu een e-bike, stadsfiets, mountainbike of racefiets hebt, regelmatig onderhoud is de

Ontdek de Stijlvolle Wereld van Cortina en de Iconische U4 Transportfiets

Bekijk

Deze maand zetten we bij Spijkers het merk Cortina in de schijnwerpers als ons merk van de maand! En wat past er nu beter bij het voorjaar dan een nieuwe,

Man op e-bike

Ontdek de maximale snelheid van je e-bike: Wat moet je weten?

Bekijk

Spijkers Fietsen begrijpen we dat dit een veelgestelde vraag is, en we zijn hier om je te helpen de maximale snelheid van je e-bike te begrijpen.   Wettelijke limieten