Zo voorkom je dat je fiets gestolen wordt in Tilburg

In Nederland worden gemiddeld 2.000 fietsen gestolen per dag (cijfers uit 2021). Niets zo vervelend als dat het jou overkomt! Daarom geven we je 7 tips om de kans op fietsendiefstal in Tilburg in ieder geval een stukje kleiner te maken.

1. Plaats hem in de bewaakte fietsenstallingen van Tilburg

De makkelijkste manier om te voorkomen dat jouw fiets gestolen wordt in Tilburg, is door hem te plaatsen in een bewaakte fietsenstalling. De gemeente stelt in totaal 5 gratis bewaakte fietsenstallingen beschikbaar voor inwoners en bezoekers van onze stad. Dankzij de bewaking weet je vrijwel zeker dat jouw fiets er nog staat wanneer je terugkomt!

Bijkomende voordelen van deze fietsenstallingen zijn de ruime openingstijden en de fietspompen die je kan gebruiken. Kom je met je e-bike? Dan kun je deze opladen in de fietsenstalling van het Pieter Vreedeplein en de Heuvel.

Een overzicht van de bewaakte fietsenstallingen in Tilburg vind je hier.

2. Gebruik meer dan één slot

Om het fietsendieven moeilijker te maken, is het slim om meer dan één slot te gebruiken. Gebruik daarom een kettingslot in combinatie met het standaard slot van je fiets. Zo verhoog je de drempel om jouw fiets te stelen, of vertraag je in ieder geval de diefstal.

Gebruik bij voorkeur een ketting met losse sleutels, want deze is veiliger dan een insteek ketting. Er bestaan namelijk lopers waarmee het standaard slot opgemaakt kan worden, waardoor de insteek ketting eruit valt!

Kies bij kettingsloten het liefste voor exemplaren met een ART keurmerk, zoals deze of deze. Dit is een certificering op antidiefstalproducten met een hoge diefstalpreventiewaarde.

3. Maak je fiets ergens aan vast

Denk hierbij aan een hek, paal of brug. Door jouw fiets vast te zetten aan een onverplaatsbaar voorwerp, voorkom je dat dieven je fiets mee kunnen nemen. Zo kunnen ze dus ook niet jouw fiets meetillen om het slot op een andere plek open te breken!

4. Zet zowel het achterwiel als het frame vast

Maak het kettingslot vast om het frame van je fiets en om het achterwiel. Zet je fiets niet vast aan het voorwiel! Het klinkt misschien bijzonder, maar van fietsen die vaststaan aan het voorwiel worden vaak alsnog het frame en achterwiel meegenomen. Alleen je voorwiel vastzetten heeft dus niet veel nut!

5. Noteer het framenummer van je fiets

Iedere fiets heeft een framenummer. Dit is een uniek nummer dat enkel aan jouw fiets gekoppeld is. Noteer dit framenummer zodat je aangifte kunt doen bij de politie, mocht het toch een keer mis zijn gegaan!

6. Kies bij nieuwe fietsen voor een fietsverzekering

Nieuwe fietsen zijn nog meer in trek voor fietsendieven. Daarom is het slim om jouw nieuwe fiets te verzekeren. Wanneer deze dan alsnog gestolen wordt, krijg je in ieder geval geld terug voor jouw fiets.

We helpen je graag aan een passende fietsverzekering. Neem contact op voor de mogelijkheden.

7. Let op: zet jouw fiets alleen in geldige fietsenstallingen

Zet je fiets alleen in geldige fietsenstallingen of parkeerplekken in Tilburg. Wanneer je jouw fiets op andere plekken zet, kan het zijn dat de AFAC (Algemene Fietsen Afhandel Centrale) de fietsen meeneemt. In dat geval worden ze meegenomen naar de Bredaseweg, waar je na een betaling je fiets weer terugkrijgt. Ook wanneer jouw fiets met een kettingslot vast staat, kan de AFAC ze meenemen. Ze knippen dan simpelweg het slot door.

Voorkom dat jouw fiets meegenomen wordt door de AFAC en gebruik alleen geldige fietsenstallingen in Tilburg. Wel zo fijn!

Meer nieuws & tips

SPARTA Cc-Grid Energy LTD Banner

De stad trotseren met wat extra power

Bekijk

Deze maand staat Sparta in het (lente)zonnetje bij Spijkers! Het 107 jaar oude fietsmerk is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. SPARTA maakt al sinds jaar en

Lentefris op de fiets: 5x fietsmusthaves die jij deze lente móet hebben

Bekijk

Langzaam ontwaken we uit onze winterslaap en kunnen we opnieuw genieten van het lente-zonnetje. In dit artikel lichten we de essentiële fietsbenodigdheden uit die je deze lente niet mag missen.

Batavus Mambo Dn7

Fietsen zonder zorgen met Batavus

Bekijk

Met een veilig gevoel op je fiets stappen en wegrijden, ongeacht je levensfase. Met Batavus rijd je altijd veilig. Batavus, een fiets voor het leven Een fiets die betrouwbaar is,