Fietsen op een elektrische fiets: is het gezond of niet?

Fietsen met een motortje, een uitkomst voor veel mensen. Maar is elektrisch fietsen gezond? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Ja: elektrisch fietsen is gezond.

Het is zelfs even gezond als fietsen zonder ondersteuning. Dat heeft het Vlaamse instituut Gezond Leven onderzocht in 2019 onder bijna 10.000 mensen in 7 Europese steden.

Hoe kan dit?

Natuurlijk verbrand je meer calorieën wanneer je op eigen kracht fietst, dan wanneer je geholpen wordt door een motortje. Toch is een e-bike even gezond. Het eerder benoemde onderzoek toont namelijk aan dat e-bikers vaker de fiets pakken en ook nog eens meer kilometers afleggen per fietsrit, vergeleken met een normale fietser. Uiteindelijk zorgt dit dus voor meer beweging.

Kleine disclaimer

Een e-bike is dus even gezond, mits je deze vaker gebruikt en langere afstanden per fietsrit maakt. Wanneer je dezelfde afstanden blijft fietsen, ga je er dus wel wat op achteruit. Maar grote kans dat wanneer je eenmaal een elektrische fiets hebt, je deze ook vaker gebruikt. Overstappen van een auto of het openbaar vervoer naar een e-bike is al helemaal gezond natuurlijk!

Toe aan een elektrische fiets?

De aankoop van een nieuwe fiets is niet hetzelfde als het kopen van een boek. Daarom nodigen wij je uit in onze winkel en schenken we extra aandacht aan persoonlijk advies, het beantwoorden van al je vragen en de nodige testritten. Want uiteindelijk is het gevoel dat je op de fiets krijgt minstens zo belangrijk als het uiterlijk!

Meer nieuws & tips

Essentieel Onderhoud voor Jouw Fiets: Tips en Trucs

Bekijk

Het onderhouden van je fiets is van vitaal belang om zijn prestaties en levensduur te behouden. Of je nu een e-bike, stadsfiets, mountainbike of racefiets hebt, regelmatig onderhoud is de

Ontdek de Stijlvolle Wereld van Cortina en de Iconische U4 Transportfiets

Bekijk

Deze maand zetten we bij Spijkers het merk Cortina in de schijnwerpers als ons merk van de maand! En wat past er nu beter bij het voorjaar dan een nieuwe,

Man op e-bike

Ontdek de maximale snelheid van je e-bike: Wat moet je weten?

Bekijk

Spijkers Fietsen begrijpen we dat dit een veelgestelde vraag is, en we zijn hier om je te helpen de maximale snelheid van je e-bike te begrijpen.   Wettelijke limieten