Fietsen op een elektrische fiets: is het gezond of niet?

Fietsen met een motortje, een uitkomst voor veel mensen. Maar is elektrisch fietsen gezond? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Ja: elektrisch fietsen is gezond.

Het is zelfs even gezond als fietsen zonder ondersteuning. Dat heeft het Vlaamse instituut Gezond Leven onderzocht in 2019 onder bijna 10.000 mensen in 7 Europese steden.

Hoe kan dit?

Natuurlijk verbrand je meer calorieën wanneer je op eigen kracht fietst, dan wanneer je geholpen wordt door een motortje. Toch is een e-bike even gezond. Het eerder benoemde onderzoek toont namelijk aan dat e-bikers vaker de fiets pakken en ook nog eens meer kilometers afleggen per fietsrit, vergeleken met een normale fietser. Uiteindelijk zorgt dit dus voor meer beweging.

Kleine disclaimer

Een e-bike is dus even gezond, mits je deze vaker gebruikt en langere afstanden per fietsrit maakt. Wanneer je dezelfde afstanden blijft fietsen, ga je er dus wel wat op achteruit. Maar grote kans dat wanneer je eenmaal een elektrische fiets hebt, je deze ook vaker gebruikt. Overstappen van een auto of het openbaar vervoer naar een e-bike is al helemaal gezond natuurlijk!

Toe aan een elektrische fiets?

De aankoop van een nieuwe fiets is niet hetzelfde als het kopen van een boek. Daarom nodigen wij je uit in onze winkel en schenken we extra aandacht aan persoonlijk advies, het beantwoorden van al je vragen en de nodige testritten. Want uiteindelijk is het gevoel dat je op de fiets krijgt minstens zo belangrijk als het uiterlijk!

Meer nieuws & tips

Deze invloed heeft kou en vorst op de accu van je e-bike

Bekijk

Nu de wintermaanden zijn aangebroken, ontstaan er een aantal uitdagingen voor de accu van je e-bike. De accu is namelijk niet zo dol op kou en vorst, met een verkorte

Sinterklaasactie: kleur en win!

Bekijk

De Sint is terug in het land, daarom mogen alle kinderen een mooie kleurplaat inleveren bij ons in de winkel. Iedere kleurplaat verdient een kleinigheidje, maar de állermooiste kleurplaat maakt

Dit moet je weten over de opkomst van riemaandrijving: Deel 2

Bekijk

Wordt de traditionele fietsketting binnenkort van de troon gestoten? Steeds meer fietsen hebben een riemaandrijving, een alternatief voor een ketting. Dit zien we zowel bij normale fietsen als e-bikes is